2009. január 13., kedd

Túszt ejtett a bankrabló



Bankrablási kísérlet történt Budapesten, a III. kerületi Flórián téren. A bankrabló túszt ejtett, akit később elengedett, majd egy panelházba menekült. Az épületbe fél négykor kommandósok hatoltak be, az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a panelház két lépcsőházát lezárták. Egy szemtanú azt mondta, "vadnyugati jelenet volt" a rabló menekülése. Egy másik szemtanú két menekülőt látott az épület felé szaladni. A bankrablásnak egy könnyebb sérültje van.

Túszt ejtett, majd a Miklós utca 9-15. szám alatti panelházba menekült egy rabló, aki megpróbálta kifosztani az Erste Bank Flórián téri fiókját kedden kora délután. A túszt a bankrabló menekülés közben elengedte.

A tízemeletes panelház környékét lezárták a rendőrök. A helyszínre érkezett 25 kommandós, akik a 9. és 11. szám bejárata előtt sorakoztak fel, majd fél 4-kor behatoltak az épületbe. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a helyszínre háromnegyed ötkor is folyamatosan érkeznek a rendőrségi mikrobuszok. A Miklós u 7. számú ház előtt egy fekete maroklőfegyvert találtak a rendőrök. A BRFK sajtóügyeletese az [origo]-nak azt mondta, keresik a rablót.

Az [origo] tudósítója szerint a helyszín egy tízemeletes panelházsor a Miklós utcában, párhuzamosan a Szentendrei úttal, ahol zavartalan az autóforgalom. A rendőrök az egész utcát lezárták a forgalom elől, de az újságírókat egészen a 9-11-es számú lépcsőházak közelébe engedik. A 9-es lépcsőházban rendőrök sorakoztak fel, közülük többen golyóálló mellényt viselnek, a lépcsőház ajtaja be van törve - jelentette tudósítónk. A lakók közül az MTI szerint többen az ablakból figyelik az eseményeket, vagyis az épületet egyelőre nem ürítették ki.

Az ismeretlen támadó pár perccel két óra előtt lépett be a Flórián téri pénzintézetbe, ahol lefegyverezte a biztonsági őrt, majd a bevételt követelte - mondta az [origo]-nak Sas Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese. A rablót a rendőrök zavarták meg, akiket a bankfiókból riasztottak. A támadó ekkor zsákmányát és az egyik banki alkalmazottat túszként magával cipelve menekült el, nála van a biztonsági őr fegyvere is. A túszt később elengedte.

A Hír TV helyszíni tudósítója szerint a rabló menekülés közben nem csak túszát engedte el, de eldobta fegyverét is. A rendőrök ekkor már üldözték, de a házba csak óvatosan mentek utána. Az épület lépcsőházai átjárhatók, ezért lezárták az egészet.

A rablásban egy ember sérült meg: a bankfiók biztonsági őre, akivel a támadó dulakodott. A sajtóügyeletes a támadásról nem kívánt közölni további részleteket.

Tudósítónknak egy szemtanú nyilatkozott, aki állítása szerint látta a menekülő rablót. Budai Mária a Miklós utcai tömbben lakik, fél három körül hallott az utcáról kiabálást. Ekkor kinézett az ablakon, és két férfit látott a Miklós utca 7-es szám előtt szaladni - egyikükről személyleírást is adott a rendőröknek. Két civil ruhás férfi üldözte őket, miközben azt kiabálták: "Álljon meg!" Az asszony szerint ezután a két menekülő az épület alatt átfutott a házsor Miklós utcai oldalára.

Budai Mária szerint a menekülők a kilences számú házba futhattak be, de úgy véli, hogy nem feltétlenül vannak még mindig az épületben, hiszen a hatodik emeleten átjáró van a lépcsőházak között. A rabló így akár ki is juthatott a panelházakból, és elmenekülhetett. A tetőre biztosan nem tudtak kimenni, hiszen az rácsokkal van lezárva - tette hozzá. Az asszony tudósítónknak arra panaszkodott, hogy az események miatt nem tud hazamenni beteg édesanyjához, ugyanis a panelházsor összes lépcsőházát lezárták.

"Ez egy átjáróház" - mondta négy órakor az [origo]-nak a ház hatodik emeletén lakó Tóth János. Hozzátette: az épületből - pont a hatodikon - át lehet menni a szomszédos tízemeletes lépcsőházba, ami mellett két bejárata van az épületnek, ebből az egyiket valaki betörte. A férfi egyelőre nem tapasztalt abból semmit, hogy az épületben keresik a rendőrök a betörőt. "Mi nem nyitjuk ki az ajtót" - fogalmazott a férfi.

A lezárt panelház másik otthon tartózkodó lakója negyed ötkor az [origo]-nak azt mondta: "csönd van", egyelőre nem szóltak nekik, hogy hagyják el az épületet, sőt a hírekből értesültek arról is, hogy betörték az ajtót - a zajt ők nem hallották.

"Egy szomszéd jött szólni, hogy ki ne nyissam ki az ajtót" - mesélte egy harmadik lakó, aki a 9-es számú szám kilencedik emeletén tartózkodik. A rendőrség még neki sem szólt, hogy hagyja el az épületet. Ő telefonon figyelmeztette a diákokat, akiket matematikakorrepetálásra várt, hogy egyelőre maradjanak távol a háztól.

"Mi már csak a ribillióra és a rettentő szirénázásra figyeltünk fel, amikor megérkeztek a rendőrök. Az áruház ablakából annyit láttunk, hogy egy fegyveres rendőr fut a járdán, nem látunk rá rendesen a bankra, mivel a szentendrei felüljáró valamennyire eltakarja. Eléggé vadnyugati jelenet volt" - mondta az [origo]-nak a Flórián Üzletközpont bútorüzletének egy nevének eltitkolását kérő munkatársa.

Az első egy-másfél óra a legveszélyesebb - közölte az [origo]-val Végh József nyugállományú rendőr ezredes. A volt túsztárgyaló hozzátette: a statisztikák szerint ilyenkor történik a legtöbb sérülés és haláleset, mert a túszszedő ideges és feszült, ilyenkor általában még nem tudja, hogy mit fog tenni, emiatt "ad hoc jelleggel hoz döntéseket. Dönthet így is, úgy is" - fogalmazott Végh József.

A volt túsztárgyaló szerint a bankrabló szinte biztos, hogy nem akart túszt ejteni, valószínűleg megzavarhatták, ezért döntött így. Végh József szerint most a menekülésen töri a fejét a rabló, azon, hogy miként tud kiszökni az épületből. "Valószínűleg el fogja engedni a túszt, de hozhat buta döntést is" - közölte a volt túsztárgyaló.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: